Türk Sineması Roma'da

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü tarafından T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğünün destekleriyle yürütülen “Türk Film Haftası” projesi kapsamında gerçekleştirilen modern Türk Sinemasının ödüllü sekiz filmi 22-24 Kasım tarihleri arasında Roma Belediyesine bağlı  Casa del Cinema salonunda İtalyan sinemaseverlerle buluştu. 

Festivalin açılış filmi ünlü ve ödüllü yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın son filmi “Ahlat Ağacı” oldu.

Üç gün süren festivale onur konuğu olarak katılan   Nuri Bilge Ceylan,   gala filmi Ahlat Ağacı’nın gösteriminin ardından İtalyan sinemaseverler ile bir araya geldi. Ünlü yönetmen bu söyleşinin ardından 23 Kasımda da Lazio Bölgesine bağlı Pasolini Sinema ve Medya okulunda düzenlenen MasterClass’ın konuğu oldu.

Roma Türk Film Festivalinin açılışına başta Enstitüsü Başkanı Şeref  Ateş olmak üzere,  T.C. Roma Büyükelçisi Murat Salim Esenli, Azerbaycan Büyükelçisi Mammad Ahmadzada, Roma’da bulunan çeşitli yabancı elçilik mensupları ile Türk ve İtalyan medya dünyasından bir çok davetli katıldı.

Sinema etkinliğinin gala gecesi Enstitü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş’in açış konuşmasıyla başladı; Ateş, “Türk sineması son yıllarda dünyanın her tarafında ilgi çeken Türk dizi sektörüyle beraber en önemli kültürel alanlarımızdan biridir. 2019 yılında da Türk sinemasını tanıtmak için 30 ülkede Türk sinema akşamları gibi farklı etkinlikler düzenledik. Bu etkinlikler vasıtasıyla da bu akşam olduğu gibi 100 binden fazla insanla bire bir iletişim kurma fırsatı bulduk." ifadelerini kullandı.

Roma Türk Film Festivalinin programında  Çağdaş Türk Sinemasından toplam 8 ödüllü film (Ahlat Ağacı, Kış Uykusu, Süt, Sivas, Yol Kenarı, İşe Yarar Bir Şey, Sarı Sıcak, Uzun Hikaye) halka açık ve ücretsiz  gösterildi.