Roma’da Zümrüd-ü Anka Kuşu Gravür Sergisi

Yazıcı-dostu sürüm

Roma Yunus Emre Enstitüsü tarafından organize edilen gravür ve resim sanatçısı Yeşim Yıldız Kalaycıoğlu’nun Zümrüd-ü Anka temalı gravür sergisi 7 Haziran’da Roma Yunus Emre Enstitüsü Sergi Salonunda açıldı. Sergide birçok kültürde olduğu gibi Antik Roma ve Hıristiyan kültüründe de ölümsüz ruhun ve yeniden doğuşun sembolü olan anka kuşunun hikâyesi sanatçının birbirinden güzel ve her biri bir manevi değerin sembolü olan eserleriyle anlatıldı. Kendi küllerinden yeniden doğan anka kuşuna ulaşmak için yola çıkan ve sonunda geride ancak 30 kuşun (Simurg) kaldığı yolculuğun manevi mertebeleri; istek, aşk, marifet, ihtiyaçsızlık, hayret, tevhid ve yokluk vadileri sanatçının tamamen doğal malzemeler kullanarak gravür, özgün baskı tekniği ile yarattığı eserlerde sembolik olarak ifade edildi.

Roma Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Sevim Aktaş ilk defa bir Türk gravür sanatçısının sergisine ev sahipliği yaptıklarını ve bunun böylesine güzel bir tema ile gerçekleşmiş olmasından büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti. Aktaş, sanat tarihçi, diplomat, akademisyen birçok sanatseverin katıldığı sergiye gösterilen ilginin çok sevindirici olduğunu belirterek en son Cumhurbaşkanlığı himayesinde bu yıl ilki düzenlenen Yeditepe Bienaline katılan sanatçı Yeşim Yıldiz Kalaycıoğlu’na Türk gravür sanatını İtalyan ve yabancılara tanıttığı için teşekkürlerini sundu.

Sergi açılışı Türk Halk Müziğinden örneklerin sunulduğu bir müzik dinletisi ve ikramla  son buldu. Sergi 7 Temmuz’a kadar 09.00-18.00 saatleri arasında ziyarete açık kaldı.

Yeşim Yıldız Kalaycıoğlu Kimdir?

Yıldız Teknik Üniversitesi Restorasyon Bölümü’nden mezun olan Yeşim Yıldız Kalaycıoğlu, kalem işi, tezhip, ebru, seramik, resim, vitray, dekoratif boyama, mozaik, cam altı çalışması gibi sanat dallarında eğitim alarak çeşitli çalışmalarda bulunmuştur. 2004 senesinden itibaren ise gravür sanatı konusunda eğitimine başlamış, halen çalışmalarına bu alanda devam etmektedir.