Roma’da dev senfoni şöleni!

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü 16-17 Eylül’de Roma’da Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) tarafından icra edilen iki önemli konser organize edildi. Orkestra, dünyaca ünlü Japon Orkestra Şefi Seiji Mukaiyama’nın Ertuğrul Fırkateyni’nin öyküsünü anlatan bestesi dahil olmak üzere pek çok önemli eseri seslendirdi. İkinci konserde ise Türk ve İtalyan opera sanatçıları Büyük Lirik Müzik Galası’nda orkestraya eşlik etti.

Türk kültürünün tanıtılması ve ülkeler arasındaki kültür dostlukların pekiştirilmesi amacıyla dünyanın dört bir yanında etkinlikler düzenleyen Yunus Emre Enstitüsü, Roma’da büyük bir organizasyona imza attı. Enstitü, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası tarafından verilen konserlere ev sahipliği yaptı. İlk gün gerçekleştirilen “Türk–Japon Dostluk Konseri”nde dünyaca ünlü japon şef Seiji Mukaiyama, aralarında “Ertuğrul Fırkateyni” ve “Kılpayı-Tahran’dan Kaçış” bestesinin de yer aldığı repertuvar ile orkestrayı yönetti. Türk İtalyan Dostluğu adına düzenlenen “Büyük Lirik Müzik Galası”nda ise ünlü İtalyan şef Lorenzo Castriota Skanderbeg yönetiminde Türk ve İtalyan opera sanatçıları orkestraya eşlik etti.

“Türk-Japon Dostluk Konseri” 16 Eylül’de Eliseo Tiyatro Salonu’nda

16 Eylül Cumartesi Eliseo Tiyatro Salonu’nda Japon Şef Seiji Mukaiyama yönetiminde Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası tarafından gerçekleştirilen ilk konser Mukaiyama’nın bestelerinden oluştu. “Türk-Japon Dostluk Konseri”nin ilk bölümünde Şef Mukaiyama tarafından bestelenen “Kılpayı-Tahran’dan Kaçış” isimli eser, ikinci bölümünde ise yine Mukaiyama tarafından yazılan “Ertuğrul’un Yolculuğu” isimli eser CSO sanatçıları tarafından icra edildi. “Kılpayı-Tahran’dan Kaçış” isimli eser, 1985 yılında İran-Irak savaşı sırasında Tahran’da bulunan Japonların, dönemin Başbakanı Turgut Özal tarafından gönderilen THY uçağıyla Tahran’dan tahliye edilmesini; “Ertuğrul’un Yolculuğu” isimli eser ise 1890 yılında Japonya açıklarında batan ve sadece 69 denizcinin kurtarıldığı ‘Ertuğrul Fırkateyni’ni konu alıyor. Konserde Ertuğrul Fırkateyninin ve Japon yolcuların Tahran’dan kurtarılmasının hikâyesi müzikle birlikte sinevizyon gösterimi eşliğinde anlatıldı.

“Türk-İtalyan Dostluk Konseri” 17 Eylül’de Argentina Tiyatrosu’nda

17 Eylül Pazar akşamı ise,  “Türk-İtalyan Dostluğu” adına Argentina Tiyatrosu’nda “Büyük Lirik Müzik Galası” gerçekleştirildi. Geniş bir opera repertuarını içeren parçalar Türk ve İtalyan opera sanatçıları tarafından icra edildi. Doksan kişilik Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ekibi ve dört solistin yer aldığı konser dünyaca ünlü İtalyan şef Lorenzo Castriota Skanderbeg tarafından yönetildi.

Yunus Emre Enstitüsünün T.C. Dışişleri Bakanlığı, Japon Wakayama Kaymakamlığı ve Türk Hava Yolları işbirliğiyle ücretsiz olarak düzenlediği konserler Roma’daki müzikseverlere görkemli bir şölen yaşattı.

İki ülkenin gönül köprüsünü kuran acı; Ertuğrul Fırkateyni

II. Abdülhamid, 1887 yılında Japonya İmparatorunun yeğeninin bir savaş gemisiyle İstanbul'u ziyaret etmesinin ardından Japonya’ya bir heyet gönderilerek iade-i ziyaret yapılmasını emretmişti. Bu ziyaret için İstanbul tersanelerinde yapılan Ertuğrul Fırkateyni seçilmiş ve Temmuz 1889’da İstanbul’dan yola çıkarak  11 ay sonra 7 Haziran 1890 tarihinde Japonya’nın Yokohama Limanına varmış ve  Japon İmparatoru tarafından görkemli bir şekilde karşılanmıştı. Fırkateyn  Japon sularında üç ay kaldıktan sonra 15 Eylül 1890 tarihinde Yokohama Limanı’ndan ayrılmış, fakat yolda Kushimoto açıklarında fırtınaya yakalanarak 16 Eylül 1890’da batmıştı. Kazadan sadece 69 Türk denizcinin kurtulduğu Ertuğrul Fırkateyni’nin trajik sonu ve Japonların gemi mürettebatını kurtarmak için verdikleri çaba  Türk-Japon halklarını yakınlaştırdı ve bu dostluk Türklerin de aynı şekilde Japon halkına olan bu vefa borcunun karşılığında 1985 yılında İran-Irak savaşında Tahran’da mahsur kalan  215 Japon vatandaşının Türkiye tarafından kurtarılmasıyla bugüne kadar devam etti.

SEIJI MUKAIYAMA - Biyografi
Besteci ve Söz Yazarı, Orkestra Şefi
1946 yılında Ertuğrul Fırkateyni’nin battığı Wakayama Vilayeti’nde doğan Seiji Mukaiyama, 1998 yılında kendi deyimiyle ‘aniden’ klasik müzik besteleri yapmaya başladı. Bügüne kadar amatör Orkestra Şefi olarak bir çok ünlü orkestrayı yöneten Mukaiyama, doğa, insan ve tarih üzerine bestelediği eserlerinin sözlerini de kendisi yazıyor. 2009 yılında bu yana Türk-Japon dostluğunu konu alan konser turneleri düzenleyen Mukaiyama, Türk ve Japon milletinin ortak geçmişinden yola çıkarak tüm dünyaya dostluk ve yardımlaşma mesajları vermeyi sürdürüyor.