Napoli'de 15. Uluslararası Türk Sanatları Kongresi

Yazıcı-dostu sürüm

Her dört yılda bir, dünyanın farklı yerlerinde gerçekleştirilen "Uluslararası Türk Sanatları Kongresi"nin on beşincisi İtalya’nın Napoli kentinde gerçekleştirildi.

İlki 1959 yılında Ankara'da düzenlenen ve her 4 yılda bir Türk sanatı üzerine çalışmalar yapan bilim insanlarını bir araya getiren Uluslararası Türk Sanatları Kongresi'nin (ICTA) 15'incisi, 16-18 Eylül 2015 tarihleri arasında Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın himayesinde, Başbakanlık Tanıtma Fonu, Roma Büyükelçiliği, Yunus Emre Enstitüsü, Napoli Belediyesi ve diğer destekçilerle birlikte Napoli Orientale Üniversitesi'nin ev sahipliğinde düzenlendi.

Türkiye ve dünyanın farklı üniversitelerinden 120’nin üzerinde akademisyenin bildiri sunduğu kongrede arkeolojiden Türk-İslam sanat anlayışına, Osmanlı dönemi çini ve kumaşlarından İtalyan sanatında Türk imgesine kadar pek çok konu tartışıldı.

Napoli'deki tarihî San Giovanni Maggiore Bazilikası'nda düzenlenen açılışta Enstitü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi bir konuşma yaptı. Kongrenin,  Türkiye'nin kültür ve sanat tarihi adına bu zamana kadar çok önemli sonuçlar ortaya koyduğunu ve Yunus Emre Enstitüsünün kuruluş amacıyla tamamen örtüştüğünü söyleyen Develi, Türk Sanatları Kongresinin bundan sonra da aynı bilimsel üretime devam edeceğine inandığını ve Enstitünün, hem akademik sonuçların tartışıldığı hem de Türk kültürünün tanıtıldığı bu güzel etkinliğe destek vermeyi sürdüreceğini dile getirdi.  

Napoli'deki tarihî San Giovanni Maggiore Bazilikası'nda düzenlenen açılış oturumuna Türkiye Cumhuriyeti Roma Büyükelçisi Aydın Adnan Sezgin, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül, Napoli Oriental Üniversitesi Rektörü, Napoli Belediye Başkanının da aralarında bulunduğu çok sayıda protokol üyesi, konuşmacı ve davetli katıldı.