Göbeklitepe: İnsanlık Tarihi Yeniden Yazılıyor Projesi Etkinlikleri Roma'da

Yazıcı-dostu sürüm

Yıldız Sarayı Vakfı’nın T.C. Kültür Bakanlığı desteğiyle gerçekleştirdiği “Göbeklitepe: İnsanlık Tarihi Yeniden Yazılıyor” projesi kapsamında Roma Yunus Emre Enstitüsü iş birliğiyle 21 Ekim tarihinde “Geçmişi Anlamak ve Yarına Yürümek” konulu panel ve “Zamanın Mirası” fotoğraf sergisi etkinliği  gerçekleştirildi.   

2019 UNESCO Göbeklitepe yılı kapsamında gerçekleştirilen etkinliğe T.C. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Yıldız Sarayı Vakfı Başkanı ve Eski Şanlıurfa Milletvekili  Prof. Dr. Zeynep Karahan Uslu, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, İstanbul Beyoğlu İlçe Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, T.C. Roma Büyükelçisi Murat Salim Esenli, T.C. Vatikan Büyükelçisi Lütfullah Göktaş ile Yıldız Sarayı Vakfı Mütevelli Heyet Üyeleri, Roma ve Vatikan Büyükleçiliği Mensupları, Türkiye’den ve İtalya’dan kurum ve kuruluş temsilcileri ile basın mensupları katıldı.

Moderatörlüğünü Yıldız Sarayı Vakfı Başkanı Prof. Dr. Zeynep Karahan Uslu’nun yaptığı panelde konuşmacı olarak Iğdır Üniversitesinden Prof. Dr. Bahattin Çelik, Milano Teknik Üniversitesi “Politecnico”dan Arkeoastronom Prof. Dr. Guilio Magli ve Göbeklitepe Kazı Koordinatörü, Alman Arkeoloji Enstitüsünden Dr. Lee Clare yer aldı.

Göbeklitepe’nin keşfinden tarihteki önemine ve günümüze yansımalarına varan geniş bir bakış açısıyla tartışıldığı panelin ardından “Zamanın Mirası” fotoğraf sergisi, Roma Yunus Emre Enstitüsü galerisinde davetlilerin ilgisine sunuldu. Türk fotoğraf sanatçısı İzzet Keribar ve İtalyan fotoğraf sanatçısı Francesco Cicconi’nin çekimlerinden oluşan sergi, Göbeklitepe’yi iki farklı bakış açısıyla gözler önüne sererken, sanatseverlere ünlü gitar virtüözü Ahmet Kanneci’nin Türk ve İtalyan ezgilerinden derlediği müzik dinletisi eşlik etti.