Geleneksel Osmanlı Tatlıları Roma’da

Yazıcı-dostu sürüm

Roma Yunus Emre Enstitüsü 12 Kasım 2019 tarihinde “Geleneksel Osmanlı Tatlıları” başlıklı Türk mutfak sanatlarını ve kültürünü tanıtan bir program gerçekleştirdi.

Sergi, konferans, sunum ve tadım gibi bölümlerden oluşan etkinliğe Ordu ve Ünye Belediyeleri, Ünye Çok Amaçlı Toplum Merkezi  ( ÇATOM) ve Ordu Girişimci İş Kadınları Derneği de destek verdi.

Konferans ve İtalyan katılımcılara yapılan ikram öncesi ROMA Yunus Emre Enstitüsünde özel bir oturum düzenlendi. Turizm, kültür ve ticaret alanından çeşitli İtalyan kurum ve kuruluş temsilcileri, İtalyan gazeteciler ve tur operatörlerinin Türkiye’den gelen heyetle bir araya geldiği oturumda Türk kahvesi ve çayı eşliğinde ikram edilen tatlılar ve Karadeniz’in eşsiz fındığından üretilen ürünler İtalyan konuklar tarafından büyük beğeni ile karşılandı.

 Lazio Bölgesi Turizm Derneği, Avrupa Haber Ajansı Eurocomunicazione, Gambero Rosso Gastronomi Yayın Grubu temsilcileri, Telematica ekonomi ajansı ve Agra Editore yayın grubu gibi İtalyan kurum ve isimlerin katıldığı ve  Ünye, Ordu ve Karadeniz Bölgesi’nin de tanıtımının yapıldığı bu oturumda İtalyan katılımcılar Türk heyete yönelttikleri merak dolu sorularla bölgenin ekonomik ve turizm kapasitesi hakkında detaylıca bilgi sahibi oldular. İki dost ülke arasındaki kültürel bağların sosyal ve ticari ilişkileri ne kadar geliştirebileceğinin kanıtı olan bu özel oturumun ardından 200’den fazla İtalyan konuğun katıldığı konferans başladı.

“Osmanlıdan Günümüze Türk tatlılarının Önemi ve İşlevi” başlıklı konferans Ünye Belediyesi Müzesi Müdürü İhsan Akbulut tarafından verildi. Ünye Müze Müdürü Akbulut, konferansta Türk tatlı kültürünün tarihi gelişimini birbirinden ilginç fotoğraf, minyatür ve bilgiler eşliğinde anlattı. Aşure, helva, baklava, sütlaç, güllaç ve lokum gibi tatlıların kültürel ve sosyal hayatımızdaki önemini ve tarihsel gelişimini salonda bulunan izleyiciler ilgiyle dinlediler.

Konferans sonrası; aralarında İtalyan akademisyen, sanatçı, öğrenci, medya mensubu ve özel sektör temsilcilerinin bulunduğu kalabalık davetli topluluğuna konferansta tanıtımı yapılan geleneksel Türk tatlıları ve şerbetleri ikram edildi. Bu ikram sırasında Türkiye’den gelen heyette yer alan Şef Ercan Yılmaz konuklar için helva kavurup lokma dökerek en yaygın iki Türk tatlısının hazırlanışını uygulamalı olarak gösterdi.

Türkiye’yi tanıtan programa Ordu’dan katılıp destek veren heyet Yunus Emre Enstitüsünün öncülüğünde İtalya’nın Marche Bölgesi’ndeki Ascoli Piceno Belediyesine önemli bir ziyaret gerçekleştirdi. Bu ziyarette Ünye ve Ascoli Piceno şehirleri arasında kardeş şehir anlaşması imzalanmasının ön görüşmeleri yapıldı. Ünye ve Venedik Belediyeleri arasında da benzer bir işbirliği resmileşmesi beklenirken Enstitünün öncülüğünde dantel ve el sanatlarıyla ünlü Ascoli Piceno-Venedikli ve Ünye-Ordulu zanaatkârlarının  Türkiye ve İtalya’da “ Uluslararası El Sanatları Festivali” düzenlenmesi öngörülüyor.