Roma’da Mevlevilik Geleneği ve Türk Tasavvuf Müziği

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü tarafından organize edilen “Yunus Emre Edebiyat ve Kültür Sohbetleri” dizisi kapsamında Roma’da “Mevlevilik Geleneği Konferansı ve Türk Tasavvuf Müziği Konseri” gerçekleştirildi. Yunus Emre Enstitüsü Roma Türk Kültür Merkezi ve Vatikan nezdindeki Cancelleria Sarayında gerçekleşen program İstanbul Medeniyet Üniversitesinden Prof. Dr. Mustafa Çiçekler ve Kırıkkale Üniversitesinden Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu’nun katılımı ile 22-23 Mayıs 2014 tarihlerinde düzenlendi. 

Mevlana'nın hayatı ve düşünceleri üzerine birer konuşma yapan Çiçekler, Mevlana'nın doğumundan etkilendiği şahsiyetlere kadar yaşamı boyunca karşılaştığı olaylar ve kişilere değindi. Karaismailoğlu ise Mevlana'nın felsefesini ve kişiliğini oluşturan özellikleri üzerinde durarak kısa hikayelerle bunlarla ilgili örnekler verdi.

Konferansın ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğunun verdiği konserle dinleyicilere Osmanlı dönemine ve tekke müziğine ait eserlerden örnekler icra edildi. Program, Türk ve İtalyan mutfağından lezzetlerin ikram edildiği kokteyl ile sona erdi.